Wat is een EPC (energieprestatiecertificaat)?

Het EPC informeert mogelijke kopers of huurders vooraf over de energiezuinigheid van de woning.

  • Op de EPC’s die opgemaakt zijn na 1 januari 2019 staat een label van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht).
  • Het EPC geeft ook tips en aanbevelingen om het label van uw woning of appartement te verbeteren.
    Voor eengezinswoningen wordt bij de aanbevelingen ook een kostenraming meegegeven.

Wanneer heb ik een EPC nodig?

  • Een EPC is nodig per wooneenheid (woning, appartement, studio, … ).
  • Sinds 2022 moet bij verkoop het EPC voor een bestaande woning zijn opgemaakt in 2019 of later. Het EPC beschikt dus over een energielabel.
  • Een EPC bij verkoop is (sinds 1 april 2022) ook verplicht als er geen publiciteit wordt gemaakt.
  • Sinds 1 april 2022 moet er ook een EPC zijn bij het vestigen van een erfpacht of een opstalrecht.
  • Vanaf 1 mei 2023 moet er een EPC zijn bij alle vormen van notariële overdracht in volle eigendom.

Advertentieplicht energiescore

Een zoekertje online of in een krant, op affiche of via een makelaar? De verkoper/verhuurder is verplicht om in advertenties de energieprestatie van de wooneenheid te vermelden met de energiescore of het EPC-label (van A+ tot F). Iedereen die een gebouw met slechte energieprestatie (label E of slechter) overdraagt (dus bij verkoop, erfpacht, opstalrecht) moet in de publiciteit ook vermelden dat er een renovatieverplichting op de wooneenheid rust.

Hoe verloopt een EPC opmaken?

Het opmaken van een EPC verloopt in een aantal stappen, We lichten hier kort de grote lijnen toe hoe het opmaken van een EPC verloopt.

Na het maken van de afspraak zal een erkend energiedeskundige type A een plaatsbezoek uitvoeren op het adres waar een EPC dient opgemaakt te worden. Tijdens dit plaatsbezoek zal de energiedeskundige type A de volledige woning nagaan en opmeten. De opmeting behelst het gebouw, ramen en deuren, een eventueel bouwplan is altijd een meerwaarde voor de energiedeskundige. Tijdens deze rondgang zal de energiedeskundige ook een aantal andere zaken nader bestuderen, denk hier maar aan type schrijnwerk (hout, PVC, aluminium) type beglazing (enkel, dubbel, driedubbel glas , polycarbonaat platen, etc.) eventuele isolatie in de spouw, vloer of dak alsook de verwarmingsketel en ventilatie worden geanalyseerd en opgenomen in het EPC.

 

Na het plaatsbezoek zal de energiedeskundige een 3D tekening maken van uw woning of pand. Op basis van deze tekening zal de energiedeskundige de nodige gegevens halen die nodig zijn voor het EPC. (Zie tekening hieronder)

 

 

Op basis van deze 3D tekening, de opmetingen, vaststellingen en eventuele bewijsdocumenten overhandigd door de opdrachtgever zal de energiedeskundige al de nodige gegevens invoeren in de databank voor EPC's. Het is op basis van deze gegevens dat de databank een energiescore berekend met daaraan gekoppeld het overeenstemmende label. Het is dus zeer belangrijk om de nodige bewijsdocumenten bij elkaar te zoeken en klaar te houden bij het plaatsbezoek. Isolatie die niet vastgesteld kan worden of aangetoond aan de hand van facturen aannemers of aankoop materiaal  kan en mag niet ingegeven worden in de databank. Indien een energiedeskundige dit wel doet is hij strafbaar en kan hij mogelijks zijn erkenning verliezen.

 

Hieronder vindt u een aanstipformulier terug die u kan raadplegen waar alle documenten opstaan die als bewijsdocument kan dienen.

Aanstiplijst VEKA
PDF – 591,1 KB 185 downloads

EPC attest Limburg - EPC attest Heusden-Zolder - Energiedeskundige type A